Bidrag för energieffektivisering i småhus
Från och med den 3 juli 2023 kan du som äger ett småhus som värms upp med el eller gas ansöka om bidrag för energieffektivisering. Till skillnad från ROT-avdraget, som rör arbetskostnad, riktar det här bidraget in sig på materialkostnader. Bidraget kan kombineras med ROT-avdrag. Allt för att öka energieffektiviteten i småhus, inklusive radhus, villor och andra småhus. Bidraget gäller dock endast för permanenta bostäder, inte fritidsboenden.
Exempel där bidraget gäller
Exempel 1
Du har idag direktverkande el i kombination med elektrisk varmvattenberedare. Genom att köpa en värmepump från oss och samtidigt installera en varmvattenberedare med inbyggd värmepump från oss, kan du söka bidrag för 50% av den totala materialkostnaden, upp till 30000 kr, samt utnyttja ROT-avdrag för arbetskostnaden.
Exempel 2
Du har ett vattenburet system och elpanna men byter till en värmepump från oss med inbyggd varmvattenberedare och upp till två luft/luft-innedelar. Detta system ger både kyla, värme och tappvarmvatten från en enda effektiv värmepump. Du kan ansöka om bidrag för 50 % av den totala materialkostnaden, upp till 30 000 kr, samt utnyttja ROT-avdrag för arbetskostnaden.
Exempel 3
Du investerar i en av våra luft/vatten-värmepumpar som kopplas till både tappvarmvatten och uppvärmning av huset. Du kan ansöka om bidrag för 50% av den totala materialkostnaden, upp till 30000 kr, samt utnyttja ROT-avdrag för arbetskostnaden.
Frågor om bidrag
Vilka energieffektiviseringsåtgärder kan du söka bidrag för?
- Installation av styrbar frånluftsvärmepump, berg-, sjö- eller jordvärmepump samt luft/vatten-värmepump.
- Installation av en eller flera styrbara luft/luftvärmepumpar.
Läs mer om vilka fler energieffektiviseringsåtgärder du kan söka bidrag för på Boverkets hemsida.
Vilka krav ställs på småhuset?
Småhuset ska vara el- eller gasuppvärmt. Det innebär att huset har ett värmesystem som till exempel direktverkande el eller ett vattenburet system som värms av el, där även tappvarmvatten värms av el.
Huset kan räknas som el- eller gasuppvärmt om viss värme tillförs från en luft/luftvärmepump som är äldre än 10 år. Detta gäller dock inte om huset är utrustat med en annan typ av värmepumpsteknik än en äldre luft/luftvärmepump. Läs mer på Boverkets hemsida.
Kan jag installera en eller flera styrbara luft/luftvärmepumpar?
Ja, men för att kunna ansöka om bidrag för luft/luftvärmepumpar krävs det att installationen kombineras med en varmvattenberedare som har inbyggd värmepump från oss eller att du installerar en effektstyrd anordning för uppvärmning med biobränsle som ger en automatisk och kontinuerlig bränsletillförsel.
Vilka är förutsättningarna för att få bidrag?
Du måste helt eller delvis äga och stadigvarande bo i småhuset, vilket innebär att det används som din permanentbostad. Du kan inte söka bidrag för utrymmen där det tidigare inte funnits någon värmekälla.
Hur ansöker jag?
Ansökan görs via Boverkets e-tjänst. Länsstyrelsen i ditt län kommer att handlägga ansökan, besvara eventuella frågor och fatta beslut om bidrag.
Ges bidraget för materialkostnader?
Ja, bidraget gäller endast för materialkostnader för värmesystemåtgärder, det vill säga kostnader för värmepumpen från oss.